30 maja 2020

Delicje z Bolęcina

Upieczcie ciasto! Koniecznie drożdżowe, ale nie takie pierwsze lepsze, byle jakie. Upieczcie buchtę bolęcińską! 

ciasto, drożdżowe ciasto, drożdżówka, Bolęcin, produkt regionalny, Małopolska, powiat chrzanowski, poligon
Źródło: goniecmalopolski.pl
Buchta, drożdżówka, ciasto drożdżowe to ciasto znane nam wszystkim. Pod nazwą buchta kryją się różne przepisy (znalazłam nawet buchtę w kuchni bałkańskiej), ale buchta bolęcińska jest produktem regionalnym z powiatu chrzanowskiego (woj. małopolskie). Od 2015 roku jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Warto przypomnieć, że na owej liście znajdują się również hulajdy i parzybroda mirowska

Czym jest buchta? To drożdżowe ciasto z kruchą i słodką posypką (kruszonką), które pieczono z tego, co każda porządna gospodyni miała w domu, czyli z mleka, mąki, jajek i cukru. Ważne jest to, aby temperatura wszystkich produktów była taka sama. 

Moja babcia z Płazy piekła buchtę na niedzielę. W niedzielny ranek jadło się ją popijając kawą zbożową z mlekiem i smakowała wybornie! 

Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie nie uległ zmianom. Podstawą buchty jest zaczyn z mleka, cukru, drożdży i mąki. Po wyrośnięciu dodawano pozostałe składniki i wszystko mieszano. Na końcu dodawano tłuszcz. Ciasto było wyrabiane do czasu, aż odchodziło od rąk. Na chwilę jeszcze odstawiano je do wyrośnięcia, aby na sam koniec posypać kruszonką i włożyć do pieca. 

Proste, prawda? Upieczcie je! Nie będziecie żałować. Cmokanie z zachwytu po konsumpcji każdej kolejnej kromki ciasta murowane, a zachwyt współbiesiadników - gwarantowany. 

BUCHTA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ

Składniki
ZACZYN
30 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka

CIASTO
3 żółtka jaj + 1 białko do posmarowania ciasta
75 g cukru
40 dag mąki
1/2 szklanki ciepłego mleka
10 dag stopionego, ostudzonego masła

KRUSZONKA
10 dag mąki
50 g cukru pudru
60 g zimnego masła

Wykonanie: 
1. ZACZYN: drożdże skruszyć, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

2. CIASTO: żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki. Dodać wyrośnięty zaczyn i tyle ciepłego mleka, aby ciasto miało elastyczną konsystencję. Powoli mieszać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Dodać stopione masło. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Gdy ciasto podwoi objętość, włożyć je do foremki wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
KRUSZONKA: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem, aż powstaną drobne grudki, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka. 

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawić je do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz